Halojenür Perovskite Teknolojisi Sayesinde Daha Ucuz Güneş Panelleri Üretilebilecek

 

Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles (UCLA) liderliğindeki araştırmacılara göre, silikon yerine gelişmiş halojenür perovskite (küp şeklinde tekrar eden kristallere sahip insan yapımı bir malzeme) kullanmak, ışığa ve ısıya daha iyi dayanan daha ucuz cihazlar üretilmesine olanak sağlayabilir.

Independent’in haberine göre, araştırmacılar, üretim maliyetini düşürmenin bir yolunun, günümüzün silikon bazlı modellerinden daha ucuz malzemeler kullanan güneş pilleri geliştirmek olduğunu iddia ediyor. Bunu başarmak için bazı mühendisler, küp şeklinde tekrar eden kristallere sahip bir tür insan yapımı malzeme olan halojenür perovskite odaklandı.

Teorik olarak, perovskit bazlı güneş pilleri, silikondan daha az maliyetli ve daha kolay temin edilebilen ham maddelerle yapılabilir; ayrıca daha az enerji ve daha basit bir üretim süreci kullanılarak üretilebilir.

Perovskite’in ışığa ve ısıya maruz kaldığında parçalanması, özellikle güneşten enerji üretmesi amaçlanan cihazlar için sorun teşkil eden bir engel olarak görülüyor.

Ancak UCLA ekibi, güneş hücrelerinde perovskite kullanmanın ve onu bozulmasına neden olan koşullardan korumanın bir yolunu geliştirdi. Yakın zamanda Nature Materials’da yayınlanan bir çalışmada, bilim insanları neodimyum adı verilen bir metalin küçük miktarlarda iyonlarını (elektrik yüklü atomlar) doğrudan perovskite eklediler.

Güçlendirilmiş perovskitenin sadece ışığa ve ısıya maruz kaldığında çok daha dayanıklı olduğunu değil, aynı zamanda ışığı daha verimli bir şekilde elektriğe dönüştürdüğünü de buldular.

Leave A Comment

Soru Sor, Ask Us, Fr
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
Hallo, wie können wir Ihnen helfen?
Hello, how can we help you?